Skip to content

Aktuelt

Krysningsavl – hva er det?

Krysningsavl er når man tar en hund av én rase og krysser den med en annen rase. Det drives ulike former for krysningsavl med mange raser.-

Pusteproblemer (BOAS) – hva gjør NKK?

Norsk Kennel Klub begynte å jobbe med pusteproblematikk hos hund (BOAS) for ca. 10 år siden. Ny forskning, ledet av britiske forskere ved Cambridge University, har gjort at man siden 2019 har kunnet tatt i bruk et nytt, effektivt system for å undersøke hundene.

Hva er en stambokført hund?

Hva betyr det at en hund er «stambokført»? Hva må til? Og hva er en «åpen» og «lukket» stambok?

Dommen kan påvirke useriøs avl

I Høyesteretts dom fra 11. oktober 2023 går det frem at det ikke lenger vil være tillatt å avle hunder av rasen cavalier king charles spaniel i Norge. Det er imidlertid fullt lovlig å eie, importere og delta i ulike aktiviteter med hunder av denne rasen. Dommen kan påvirke useriøs, uorganisert avl.

Stor og liten hund som ser på hverandre.

NKK og hundeavl – påstander og fakta

Under følger en rekke påstander som fremmes i ulike fora om Norsk Kennel Klub og hundeavl. NKK ønsker å svare opp disse systematisk, med fakta og med en oversikt over hva vi har gjort på hvert enkelt område, hvilke tiltak vi ønsker å iverksette på sikt, og hva vi faktisk ikke kan gjøre noe med.… Read More »NKK og hundeavl – påstander og fakta

Husdyravl og hundeavl – hva er egentlig premissene?

Hva er premissene for å drive produksjonsdyravl kontra hundeavl? Hva er overførbart, og hva er det ikke? I denne artikkelen skal vi redegjøre for premissene. Produksjon versus prestasjon Produksjon En grunnleggende forskjell er at produksjonsdyr avles for – nettopp – produksjon. Det kan være produkter som egg, melk, kjøtt, skinn eller ull. Dette er forholdsvis… Read More »Husdyravl og hundeavl – hva er egentlig premissene?

Hofteleddsdysplasi

Hofteleddsdysplasi er en velkjent helseutfordring hos hund. Hvordan oppstår den, og hva betyr de ulike gradene?

Hva er en ansvarlig oppdretter?

Hva betyr det at man er en ansvarlig oppdretter av rasehunder? Vi har listet opp en rekke punkter som karakteriserer en seriøs, ansvarlig oppdretter.

Pusteproblemer hos hund (BOAS)

Hva er egentlig pusteproblemer (BOAS) hos hund, og hva gjøres for å redusere forekomsten av problemet?

Blodhund med masse rynker.

Vinner de mest ekstreme hundene på utstilling?

Er det slik at de hundene som har de mest ekstreme trekk, er de som vinner på hundeutstilling? Dette er en myte som har fått et godt fotfeste blant dem som sterkest kritiserer dagens hundeavl.

Lundehund, illustrasjonsbilde

Fakta om rasestandarder

De aller fleste raser har en funksjon, og rasestandarden beskriver den optimale bygning og trekk for å fylle den funksjonen.

Slik avles hunder i Norge

Hvem kan avle hunder i Norge? Hvilke krav stilles? Og hvilke rettigheter har du som kjøper?