Skip to content

Pusteproblemer hos hund (BOAS)

  Del denne artikkelen

  Hva er egentlig pusteproblemer (BOAS) hos hund, og hva gjøres for å redusere forekomsten av problemet?

  Pusteproblemer hos hund med korte skaller er en kjent problemstilling som har fått mye oppmerksomhet. Syndromet kalles på engelsk «Brachycephalic Obstructed Airways Syndrome», forkortet BOAS. Rasene som oftest forbindes med BOAS, er engelsk og fransk bulldog og mops, men det forekommer også hos andre raser.

  Følg lenkene under for å lese mer om hva syndromet egentlig er, hvilke symptomer det gir, om de ulike gradene og om testing og gradering av BOAS.

  Hva er BOAS?

  Syndromet karakteriseres av nedsatt passasje av luft gjennom øvre luftveier. BOAS kan gi symptomer av varierende alvorlighetsgrad, fra milde snorkelyder til tydelige pusteproblemer, samt problemer fra mage/tarm og søvnproblemer. Les hva BOAS egentlig er her.

  Symptomer på BOAS

  Symptomer på BOAS kan varierer for ulike raser. Les om symptomer på de ulike gradene av BOAS her.

  Hva er en BOAS-test?

  For å kunne avle stadig sunnere hunder, er det nødvendig med en objektiv og korrekt vurdering av om hunden har BOAS eller ikke, og hvor sterkt angrepet hunden eventuelt er. Derfor er et screenings-program igangsatt. Hvordan gjennomføres en BOAS-test?

  Stresstest avslører BOAS

  Dette er en engelsk forskningsartikkel som dokumenteter hvordan aktivitet påvirker symptomene på BOAS i forbindelse med selve testen. Den dokumenterer også hvorfor man bruker 3 min med løping eller 5 minutters gange, og hvorfor dette er tilstrekkelig. Les artikkelen her.

  Er snutelengde en risikofaktor for BOAS?

  Mange tror at det er hundenes korte snute som er grunnen til BOAS. Les en engelsk forskningsartikkel om denne påstanden her.

  Hvordan skal hundedommere gjenkjenne BOAS?

  Det påstås at usunne hunder vinner på utstilling, og at dommere ikke tar hensyn til pust i bedømmelsen. Svenska Kennelklubben har laget en film som brukes i opplæring av dommerne. Se filmen her.

  Finn flere saker her: